علی دارابی قائممقام وزیر و معاون میراثفرهنگی کشور در یادداشتی نوشت: این روزها که در آستانه ۴۶امین سالگرد انقلاب اسلامی هستیم بایسته است اهتمامی ویژه در راستای تکلیف مقام معظم رهبری (مدظله العالی) در «جهاد تبیین»، معرفی دستاوردهای انقلاب اسلامی و دیدگاههای فرهنگی نظام جمهوری اسلامی در حوزه میراثفرهنگی رقم بخورد.
اهمیت پرداختن به دستاوردهای نظام جمهوری اسلامی در حوزه میراثفرهنگی در عصری که در عرصه بینالمللی معاندان بر طبل ایرانهراسی میکوبند و در عرصه ملی جوانان بیش از هر قشری نیازمند تعلق خاطر هویتی هستند، پررنگتر جلوه میکند. در رویکردی واقعبینانه، تحولاتی جدی به دست مردان و زنان اهل فرهنگ و در لوای رویکردهای فرهنگی نظام جمهوری اسلامی در ۴ دهه گذشته رقم خورده که نمیتوان به سادگی از آنها عبور کرد.
تشکیل سازمان میراث فرهنگی:
تشکیل سازمان میراثفرهنگی محصول دوران انقلاب اسلامی است. قبل از وقوع انقلاب علیرغم وجود بخشهای مختلف در چند دستگاه با موضوعات فعالیت میراثفرهنگی؛ نهادی متمرکز و اصلی در کشور برای حفاظت همه جانبه از میراثفرهنگی وجود نداشت.
پس از انقلاب اسلامی و در دهه ۶۰ و در دورانی که کشور درگیر جنگ تحمیلی و شرایط ناشی از آن بود یکی از مهتمرین تصمیمات فرهنگی در قالب تشکیل یکی از مهمترین نهادهای فرهنگی کشور با عنوان «سازمان میراثفرهنگی» با ماهیتی علمی، آموزشی و اجرایی رقم خورده است و قانون اساسنامه آن سندی محکم و متقن برای تبیین نگاه جمهوری اسلامی به میراثفرهنگی در دهه آغازین آن است.
نهضت ثبت و تعیین حرایم آثار تاریخی:
ثبت آثار تاریخی کشور پس از قانون سال ۱۳۰۹ و از سال ۱۳۱۰ آغاز میشود، در فاصله ۴۷ سال ثبت آثار قبل از انقلاب اسلامی (سال ۱۳۱۰ تا ۱۳۵۷) فقط ۱۶۲۲ اثر غیرمنقول به ثبت رسیده در حالیکه امروز و در ۴۶امین سالگرد انقلاب اسلامی تعداد آثار غیرمنقول ثبت شده در فهرست آثار ملی بالغ بر ۳۴۶۰۰ اثر است.
نکته شایسته توجه این است که توسعه ثبتهای ملی حوزه میراثفرهنگی به «ثبت میراث ناملموس»، «میراث طبیعی» و «میراث منقول»؛ همگی به دوران جمهوری اسلامی تعلق دارد.
انتهای پیام/
نظر شما